Hry

Plody moruše jsou zdraví prospěšné i chutné

Moruše rostou na stromech, které se samozřejmě jmenují morušovníky a jejich původ je z Asie, ale v Evropě i u nás se pěstují velmi dlouho. Toto ovoce bylo velmi oblíbené, ale nějak se na něho zapomnělo. Je zajímavé, že se mohou stromy dožívat až několik stovek let. Tyto stromy mohou mít černé, červené, nebo i bílé plody. Ty se podobají malinám a ostružinám a jsou zdrojem nejen vitamínů, ale také i antioxidantů. V čínské medicíně je využívaná moruše už velmi dlouho. Moruše Nakliceno jsou využívány i v naší medicíně, mají kromě uvedeného také vliv na léčení slabosti a únavy. Plody morušeV medicíně jsou dokonce využívány při léčbě rakoviny, podílí se na snižování tolik nebezpečného tlaku, léčí chudokrevnost a zlepšují spánek člověka. Jejich užívání prospívá i našim ledvinám, pomáhají při odkašlávání u astmatu, při nachlazení a u onemocnění cukrovkou regulují hladinu cukru. Také celkově úspěšně jejich užívání zklidňuje organismus člověka a zároveň ho pročišťuje. Tyto uvedené léčivé účinky morušovníku jsou dané tím, že jeho plody obsahují hodně vitamínů, například C a K, hodně minerálů jako je hořčík, draslík, vápník, železo, fosfor, větší množství přírodních cukrů a co je zajímavé, nemají žádný tuk. Kromě léčivých vlastností se plody velmi hodí na sirupy, čaje a výrobu marmelád. Je dobře, že morušovníky je možné také pěstovat u nás na našich zahrádkách. Plody moruše bíléDokonce i v chladnějších oblastech jako je Ostrava a Trutnov. Uvádí se, že snášejí i mráz kolem minus třiceti stupňů. Vyžadují jen více slunce a prostor, protože strom pokud není regulovaný, může mít výšku až patnáct metrů a velkou rozložitou korunu. Nemají rády takové stanoviště, která jsou často zamokřená a chladná.Díky tomu, že morušovníky mají bohatý kořenový systém, který může zasahovat hodně do půdní hloubky, má možnost si v této hloubce zabezpečit živiny pro svůj růst.